Тя изтъкна, че има ръст на производителите, които участват в изложението и представят широка гама български традиционни продукти. „Миналата година те бяха 11, тази са 14 и се надяваме за напред да разширяваме представянето на страната ни пред посетителите на това престижно международно изложение“, каза още Василева.
И тази година изложението предоставя възможност на българските производители да представят своите стоки на хиляди посетители от 60 страни, създавайки контакти и възможности за международно разширяване на пазара. България участва за 34-ти път в това престижно събитие, което събира водещи производители от цял свят в областта на хранително-вкусовата промишленост. Страната ни тази година представя български производители, които предлагат на посетителите от цял свят разнообразие от консервирани плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, кисело мляко, биволско сирене, кашкавал, суджук, рибни продукти, ядки, вина, биологични напитки и други. Презентацията е в сътрудничество с водещи български асоциации и съюзи на производители в сектора на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.
Във връзка с огнищата на шап в Германия, които според ветеринарните власти, вече са две, мерките в България също са затегнати, каза от своя страна заместник–министър доц. д-р Деян Стратев и допълни, че “на изложението в Берлин тази година няма селскостопански животни”.
В официалното откриване на българския щанд участваха още: президентът на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквид, председателят на Федералната асоциация на германската хранително-вкусова промишленост д-р Кристиан фон Бьотихер и изпълнителният директор на Панаир Берлин д-р Марио Тобиас.
Зам.-министър Василева участва в Глобалния форум за земеделие и храни. По време на посещението в Берлин е предвидено зам.-министър д-р Лозана Василева да участва и в седемнадесетата “Среща на върха на земеделските министри „GFFA 2025“, където министрите от над 60 държави ще дискутират теми, свързани с устойчиво производство на биомаса, ползите за устойчива биоикономика в селското стопанство и кризите в земеделието.
Няма коментари:
Публикуване на коментар