Това е най-почитаният семеен празник, когато всички се събират около домашната трапеза на тържествена вечеря. На масата се нареждат девет постни ястия, като в някои региони броят варира и се поднасят седем или единайсет блюда, но числото задължително трябва да е нечетно.
Характерни за този празник храни са сарми или чушки с ориз, варено жито, тиквеник , ошав, чесън, мед, орехи, плодове. Приготвят се специални обредни хлябове, а жената, която ги меси трябва да е чиста и празнично облечена.
По традиция в началото най-възрастният мъж в семейството прекадява вечерята, както и всички помещения в дома, за да бъдат прогонени злите сили. След това се пристъпва към обредното разчупване на погачата По време на вечерята не се става от масата, всички трябва да станат заедно, за да се роди житото. Друг обичай повелява трапезата да не се прибира през нощта заради вярването, че мъртвите идват да вечерят и да се погрижат за добруването на живите.
През деня по домовете обикалят малките коледари – момчета от 6 до 12 години, които изказват благопожелания и изпълняват кратки песни. Домакините ги даряват с краваи, орехи и сушени плодове. През нощта срещу Коледа тръгват големите коледари, които изпълняват обредни песни и наричания, посветени на всеки член от семейството.
Няма коментари:
Публикуване на коментар