Ясни са победителите в
XXIII издание на най-престижния в света независим конкурс за вино Concours
Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България в Международен
панаир - Пловдив.
Изключителният успех
на събитието е резултат от обединените усилия на Probegex, Националната
лозаро-винарска камара, община Пловдив, Министерството на туризма,
Министерството на земеделието и храните, Съюза на енолозите в България и
Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Това е единственият
пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави
допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност
при качеството.
И тази година вече по
традиция България представи изключителни вина, които впечатлиха авторитетното
международно жури, част от което бяха 41 български енолози, еножурналисти,
сомелиери и винени експерти.
България затвърди имиджа си на производител на качествени вина, като отново 42% от представените в конкурса близо 260 вина спечелиха отличия. От общо 109 спечелени медала тази година - четири са големи златни, 47 са златни, а 58 - сребърни.
Призът Голям златен
медал се присъжда на вина, получили над 92 точки. Тази година престижното отличие
завоюваха: Leva Chardonnay - Dimiat & Muscat 2015 - Vinex
Slavyantsi, Domaine Boyar Korten Natura Mavrud & Rubin 2014 - Domaine
Boyar International, Salla Cabernet Franc 2013 - Salla
Estate, Stallion Classic 2012 - Angelus Estate.
Рекорден брой проби -
близо 9 хиляди от 55 държави се представиха в XXIII издание на Concours Mondial
de Bruxelles, който се проведе в Международен панаир Пловдив. Рекорден бе и
броят на мострите на български винопроизводители - 257 от 70 изби.
За сравнение, преди
пет години в конкурса са участвали 48 вина от седем производители от България,
а през 2015 г. за престижните отличия се състезаваха 80 родни вина, като на 42%
от тях бяха присъдени златни и сребърни медали. През тази година България се
нареди на шесто място по количество мостри, след Португалия, Франция, Испания,
Италия и Чили.
Няма коментари:
Публикуване на коментар