петък, 4 декември 2015 г.

Предлагат риба директно на тротоара за Никулден



 Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти.

   Най-често нарушението е това, че се предлага риба директно на тротоара, без да се спазва температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация, коментират от Агенцията.

Засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6 декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни

Ако върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо, съветват от Агенцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар