Българската агенция по безопасност на храните
започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти.
Най-често нарушението е това, че се предлага риба директно на тротоара,
без да се спазва температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е
липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали
тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация, коментират
от Агенцията.
Засилените проверки на
местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6 декември
включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните
ще проверяват обектите и през почивните дни
Ако върху повърхността
на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят
плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата
трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания.
Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При
натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо, съветват от
Агенцията.
Няма коментари:
Публикуване на коментар